Bericht

Verslag clubdag 3 februari 2019

Tradities…

Traditioneel gaat ieder nieuw clubjaar ergens in februari van start. Zo ook dit 19de clubjaar, want vandaag, zondag 3 februari, zijn we weer begonnen!

En de volgende leden waren erbij: Istvan, Thijs, Laurens (32), Kai (38), Sidney (43), Odin (45), Jake (50), Marnix (50), Rik (51), Tygo (54), Jesper (66), Storm bruin (70) en Rocco (70).

Traditioneel meten

En nee, die getallen zijn niet hun leeftijd of hun gewicht (jôh!) maar hun haarlengte. Waaruit we kunnen concluderen dat er vandaag minimaal 7 leden aanwezig waren die de halve meter haar bereikt hebben.  Minimaal 7, want Thijs en Istvan waren er ook maar hun haar is niet gemeten. Ze waren zoek. En op een gegeven moment naar huis. Zo gaan die dingen.

Dat harenmeten is een traditie. Doen we een paar keer per jaar. Zo maar voor de lol en de trots. Niet als wedstrijd natuurlijk, dat zou niet eerlijk zijn met die grote leeftijdsverschillen.

Tenzij… een van jullie een wiskundetalent heeft en een ‘lang haar coëfficiënt (LHC)’ uitvindt… Zoiets als ‘haarlengte gedeeld door leeftijd’ of zo. Rocco zou dan LHC 4,66 hebben en Sidney LHC 4,30, bijvoorbeeld. Maar dit kan wiskundig vast nog doordachter.

Bij dat meten bedacht ik opeens: we hebben in de club ooit jongens gehad die 100 cm haar hadden. Ik herinner me Anil (lid 2007-2017) die vlak voordat hij afscheid nam ruim een meter haar had. Anil was toen 15. En Finn (lid 2009-2015) had in 2012 ook die magische 100 cm bereikt. Hij was toen 9 jaar, en 1.30 m groot dus zijn haar hing maar 30 cm van de grond af…

Er zijn behoorlijk veel clubjongens die hun haar ‘zo lang mogelijk’ willen hebben. En als ze dat blijven willen, kunnen ze die meter wel halen. Maar er zijn ook wel eens clubouders die zeggen: ‘lang haar prima, maar een méter… dat wordt wellicht wat onpraktisch?

En dat is dan ergens wel weer grappig want veruit de meeste ouders van jongens in Nederland vinden het haar van hun zoon al ‘onpraktisch’ als het langer dan 10 cm is…

Daarom zie je tegenwoordig ook zoveel van die opgeschoren Hitlerkapseltjes.

Traditioneel werken

Maar goed, voor opgeschoren kapseltjes waren we niet gekomen vandaag. Wèl om het clubterrein onder handen te nemen, want ook dat is een traditie op de eerste clubdag. Onder leiding van ‘Big Bang Ben’ met zijn grote sloophamer werd er een hoop houten vlonders aan barrels geslagen, en in stukken richting stookplaats gesjouwd.

En onder leiding van leiders Zeger en Simon werden er heel wat kruiwagens bladafval geharkt, geschept en verwijderd. Maarten maakte een begin met de restauratie van de banken rond het vuur, met hulp van diverse langharige jongens.

Traditioneel consumeren

Alle jongens werkten keihard en enthousiast mee. En gratis snacks voor iedereen, plus een echte borrel (voor ouders en 12plussers dan wel) waren dan ook meer dan verdiend.

Storm wilde brandnetelthee maken. Maar helaas, het is februari en dan groeien er nog geen brandnetels. Dus het werd een heerlijke appel-kaneeldrank. Voor herhaling vatbaar!

Wat ook een traditie begint te worden: enkele ouders zorgen voor een op houtvuur bereide warme maaltijd aan het eind van de clubdag. Ditmaal een chili. Zoals zij zelf al aangaven moet ons bestuur wel even kijken hoe we dit financiëel oplossen, want de baromzet is van groot belang voor het voortbestaan van de club. Een kleine bijdrage voor de kas vragen wellicht. Maar het initiatief is natuurlijk super, met dank aan iedereen die er zijn/haar best voor deed.

Tot slot is nog vermeldenswaard dat Jesper vanaf vandaag officiëel hulpleider is. Die hulpleiders, dat begint een serieuze club te worden: Rik, Rocco, Bodhi, Thijs, Jesper en Tygo. Laten we hopen dat ze over enkele jaren allemaal langharige leiders (18+) worden… dat zou geweldig zijn.

En wat nog veel mooier zou zijn: dat Aran (al een paar jaar ziek) weer ooit op de club zou kunnen komen, en zijn hulpleiderstaak hervatten… Hij heeft vandaag in ieder geval een grote beterschapskaart namens de club en de aanwezige leden gekregen.

Volgende clubdag: zondag 24 maart.

Eerst kamp voor alle leden: 17-19 mei. Ga maar vast sparen, want voorzitter Maarten (90) is dan jarig (53).

Boys keep growing en tot een volgende keer!