Bericht

Twaalfpluskamp en clubdag juni 2018

Het is al weer juni, en dat betekent dat onze club een extra activiteit aanbood voor de langharige Twaalfplusboys onder de leden.

Me Jane, you Tarzan

Zes Twaalfplussers arriveerden er vrijdag vanuit Leiden, Zutphen, Dongen en Boxtel. Waarbij opeens opviel dat die niet alleen zeer lang haar hebben, maar ook in hun geheel zeer lang beginnen te worden. We kijken haast tegen ze op. Fysiek dan dus hè.

Er was ditmaal een bijzondere activiteit voor de heren; meewerken aan een documentaire voor NPO 3. Onder de titel ‘me Jane, you Tarzan?’ maakt de KRO-NCRV een serie programma’s over mannen en vrouwen, eventuele ongelijkheid daarbij, identiteit en beeldvorming.

Presentator Ersin Kiris (onder andere bekend van de Keuringsdienst van Waarde) stelde onze jongens allerlei vragen over het hebben van lang haar, over de club en welke betekenis dat zoal voor hen heeft.

Kiris bleek een integere en sympathieke vent die zich uitstekend voorbereid had (alle vragen stelde hij uit het hoofd!) en ook de rest van de filmploeg waren uitgesproken prettige mensen om mee te werken. De sfeer was tof, maar dat kwam natuurlijk ook door onze talentvolle leden, die goed meewerkten en trouwens ook erg goed uit hun woorden kwamen.

Alleen de vraag ‘is het belangrijk om een jongen te zijn?’ vonden onze mannen wat maf. Reden voor Jesper om even luidruchtig door deze opname heen te hakken. Maar ach, de geluidsman heette óók Jesper dus die zag er de humor wel van in. En men deed de scene fris en vrolijk nog even over.

Overigens is die vraag niet zo ‘maf’ als ie leek, maar eigenlijk zeer slim. Voor bestuur, leden en ouders is het logisch dat kleine en grote jongens mega-lang haar kunnen hebben. Gewoon omdat het mooi is, of stoer, of een fijn gevoel geeft en het bij je past.

Maar aan de rest van tv-kijkend Nederland moet in dit programma uitgelegd worden dat ‘lang haar hebben’ níet hoeft te betekenen dat je er als een meisje uit wilt zien, of zelfs eigenlijk een meisje wilt zijn. Of dat je ouders liever een dochter gehad hadden…

De uitzending is gepland voor augustus.

Verkoeling

‘s Avonds gingen we zwemmen in de IJzeren Man te Vught. Het was een snikhete en drukke dag geweest, en het water was heerlijk. Hond Elias verlegde zijn grenzen door voor het eerst in zijn eenjarig bestaan te gaan zwemmen. Wat een overwinning, hij was beretrots.

Leider Zeger zwom met een paar boys naar een eilandje 400 meter verderop. Na afloop (ja ja, ze zijn ook teruggekomen) vertelden de heren dat ze bijna verzopen waren. Niks van geloven, ‘it’s all soapstories’ zouden de Engelsen zeggen. Het zwemwater is vrijwel nergens dieper dan anderhalve meter. Daar kún je wellicht in verdrinken, maar dat moet je toch minstens een drankprobleem, 50 kilo overgewicht én een hoge dwarslaesie hebben.

Jargon

Het leuke van een twaalfpluskamp is dat er een soort jargon ontstaat. Een kamptaaltje dat eigenlijk vooral leuk is als je erbij geweest bent. De definitie van een hulpleider bijvoorbeeld. Een hulpleider is een soort jonge leider, die de hele dag door werkelijk óveral hulp bij nodig heeft. Dan weet u dat. Verder ging het nog over een clublid wiens moeder overal camera’s zou hebben hangen (ook bij die boom een eind verderop in het bos, precies dáár waar Rocco na het zwemmen van onderbroek wisselde)

De Twaalfplussers hadden uiteraard kampvuur, en zetten daarnaast samen met leiders Simon en Zeger een zeskampcircuit in elkaar voor de jongere leden die zondag aanhaakten.

Drie langharige broers

Die zondag was alweer een prachtige hete zomerdag, en de trampoline-met-sproeier was dan ook een populaire attractie. De zeskampspelletjes waren veelal in het bos, lekker in de schaduw.

Er was een nieuw lid aanwezig: Raf, broertje van Finn. Zijn blonde lokken staan hem supergoed, en hetzelfde geldt voor broertje #3, Loek. Die is nog wat te jong, maar al wel goed in de kweek.

En hieruit zou zomaar iets heel moois kunnen ‘groeien’ (briljante woordspeling weer): Wellicht hebben we over een tijdje drie broertjes onder de leden! Dit is twee keer eerder voorgekomen in de club, maar dat is wel bijna tien jaar geleden. Overigens wonnen deze langharige broertjes de zeskamp.

 

Tenslotte wil ik u een sterk staaltje doelgerichte communicatie niet onthouden.

Storm (enthousiast): ‘Zal ik eens een mop vertellen?’

Jonah (net zo enthousiast): ‘Nee!’

 

Volgende activiteit: BBQ zaterdag 7 juli.