Bericht

Ledenkamp 17-18-19 mei 2019

Pedagogische overkill

Er wordt door deskundigen al jaren voor gewaarschuwd, en u heeft het dus ongetwijfeld al veel vaker gehoord: kinderen verkeren tegenwoordig in een nogal beschermende en gereguleerde omgeving.

Enerzijds is dat een ‘trend des tijds’ waar je niet zomaar verandering in brengt. Kinderen groeien op in de maatschappij van nu, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Anderzijds zijn er ook ouders die wel erg veel voor hun kinderen invullen. Zelfs de vrije tijd wordt gereguleerd. Kinderen krijgen niet meer de kans zich te vervelen (terwijl uit verveling nog eens een goed idee wordt geboren, en ‘niksen’ belangrijk is om de hersenen rust te geven).

‘Vrije tijd ‘ heet niet voor niets zo: als die helemaal volgepland wordt (hoe leuk ook) word je daar als kind niet erg zelfstandig en oplossingsgericht van. Dat zijn de feiten.

Van dat overbeschermende en regulerende hebben ouders van langharige jongens veel minder last. Dáárom ook zit hun zoon bijvoorbeeld op onze club. Daar kan hij wèl rondhangen, zelf zijn tijd invullen, en zonder toezicht spelen.

Althans, dat dènken die ouders…

Op dit kamp waren (op dertien deelnemers) liefst zes (!) hulpleiders, twee leiders, een voorzitter èn nog een stelletje ouderkringouders aanwezig. Dat is veel. Is de CJLH van haar geloof af gevallen? Zijn we afgegleden naar het niveau van een verstikkend, extremistisch-pedagogisch instituut  en betekent CJLH eigenlijk

Club voor Jongens met Levenslange Hulpbehoevendheid?

Nou, nee hoor, u kunt weer rustig doorademen. Gooi maar weg die kalmerende pillen.

Leiders, hulpleiders, ouderkringouders en… leden

Leiders Simon en Zeger zijn sinds jaar en dag het gouden team dat zorgt voor het spelprogramma en de persoonlijke begeleiding van de langharige jongens. En Maarten is er voor de overview en back-up.

Die zes hulpleiders, dat is gewoon een ongekende luxe! Zij zijn 14plus en hebben vooralsnog aangegeven de interne opleiding CVJDMHHMVNZVZAJIHA (Clubleider voor Jongens Die Megalang Haar Hebben Maar Verder Net Zo Verschillend Zijn Als Jongens In Het Algemeen) te willen doen. En als ze dat op hun 18de nog steeds willen, blijken te kunnen èn nog lang haar hebben, dan mogen ze leider worden. Maar ze zijn als hulpleider ook gewoon lid. Dus soms doen ze een spel als leider, en soms als deelnemer. (En ze staan graag met z’n allen achter de bar te hangen maar dat rammen we er nog wel uit leren we ze nog wel af).

En de ouderkring doet al die dingen die een kamp soepel doen lopen, en waarvoor de leiders geen tijd hebben. En dat is héél veel.

Wie waren er aanwezig? Van de leden Jonah, David, Mart, Kai, Jake, Marnix, en Storm bruin. Hulpleiders: Rik, Rocco, Tygo, Jesper en Thijs. En vanaf zaterdag ook nog Dante, want die was jarig, werd 14 en vroeg meteen hulpleiderschap aan.

Van de Ouderkring was de harde kern (de O-side) aanwezig: Barry de barman, Vera, Ben en Let.

Partytime

En voorzitter Maarten was er ook nog, en die vierde zijn verjaardag. Dat was een leuke combi, die zeker voor herhaling vatbaar is. Zaterdagavond was het party-time. Terwijl de langharige jongens hun gokspelen deden en (later) het favoriete kampvuurspel Weerwolven van Wakkerdam, liepen er tientallen kennissen, vrienden en familie van Maarten rond. Een mooie mix.

In de week voor het kamp was het uitgesproken kil geweest, met de wind uit de verkeerde (noord-) hoek. En ook zondagmiddag toen het kamp weer afgelopen was werd het een stuk frisser. Maar tijdens het kamp was het werkelijk prachtig weer, en zaterdagavond zelfs uitgesproken zacht voor de tijd van het jaar. Daar hebben we enorm mee geboft. Of je zou ook kunnen zeggen: met een kamp plus tuinfeest hebben we het gewoon afgedwongen.

Iedereen bedankt, ook voor de kaartjes, tekeningen en kado’tjes die leden voor de jarige voorzitter meebrachten!

Volgende activiteit: 21-22-23 juni twaalfpluskamp met zondag 23 juni clubdag voor alle leden.