Bericht

Clubdag 10 november 2019

Middelbare Toets terreur

Allereerst moet ik het met u hebben over de leden die deze clubdag NIET aanwezig waren. Dat waren hoofdzakelijk de 12plussers namelijk. Want die zitten op de middelbare school. En dat is in zekere zin jammer.

En nu hoor ik u zeggen: “als ze als 12plussers nog in groep drie zaten, dát zou pas jammer zijn!” En daar heeft u dan volkomen gelijk in.

Maar toch… die middelbare school dat is het ook niet helemaal hoor. Op veel scholen zijn er, ja houd u vast, tegenwoordig ZES toetsweken per jaar. Van woensdag tot woensdag. Dus met de voorbereidende weekenden daar omheen betekent dat TWAALF weekenden per jaar studiebelasting. Dat is niet normaal, dat is volkomen geschift. Bent u daar mede verantwoordelijk voor, bijvoorbeeld omdat u in een of andere schoolleiding zit? Leen dan een ezelspak, ruim eindelijk eens die rotzooi onder de trap op en ga daar zitten. En schaam u zeer, zeer diep.

Praktiseren

Wat dit alles met de Club van Jongens met Lang haar te maken heeft? Nou, die puberboys zitten dus op de middelbare school, maar ze zijn ook lid. En wanneer moeten ze dat lidmaatschap dan in ‘s hemelsnaam praktiseren? (ja, dat mag ook met een ‘k’, zoek maar op) Niet die twaalf weekenden dus. En de kans dat een clubactiviteit (moet met een ‘c’) in een van die twaalf weekenden valt, is best wel groot.

Al dat getoets, laten we daar nou toch eens gewoon mee ophouden.

Ik wil ú nog wel eens zien als u zes keer per jaar een week lang functioneringsgesprekken op uw werk hebt. Kijken of u dan nog zo fris en fruitig door uw boeiende leventje huppelt. Eerlijk gezegd acht ik de kans groter dat u binnen no time overspannen in een gesticht zit in uw Frozen t-shirt, kwijlend over uw Barbies terwijl u minimaal twee keer per dag woede-uitbarstingen krijgt waarbij u 17 zelfgekleide asbakken naar zuster Annet smijt. Kortom, medicatie opschroeven en u bent voorlopig nog niet uitbehandeld.

Als water en vuur

Zo, dat is eruit.

Nu de clubdag.

Bodhi, Kai, Storm bruin, Istvan, Odin, Marnix, Simen en Rocco waren erbij. En twee aspirantleden die kennis kwamen maken: Tijmen en Tuur. Die Tuur had ook nog een vrij langharig broertje Onno bij, en wellicht hebben we zo in het nieuwe seizoen drie nieuwe leden. Dat zou mooi zijn!

Het was mooi zonnig weer, maar ook wel koud. Dus vooral bij het vuur ontplooiden zich activiteiten. Zoals hout hakken, citroen/mintthee zetten of een ijzeren pijp heet stoken en daar dan water ingieten zodat er mooie stoomwolken uit spuiten. Blijft gaaf.

Wat nog niet eerder vertoond  was: water op het vuur gooien. Leermomentje: het vuur gaat dan UIT. Het wordt KOUD. En het vuur wil niet meer AAN. Dus dit is SUF. Maar wisten die jongens dat dan niet? Jawel. Dus het is niet gewoon suf, maar FOKKING SUF. Tijd voor een spel dan maar? Jep. In het bos, en ook nog een spel op het open veld. Buitenspelen maakt hongerig, en er werd door de jongens dan ook heel veel verse friet gesneden en gegeten later op de middag. En Ben bakte maar door…

Nieuwe leden krijgen een zakmes van de club. Tijmen vestigde een nieuw record: in je vinger snijden met je nieuwe mes, al bij het openklappen ervan. Dus vóórdat je er ook maar iets mee gedaan hebt. Die gaat ooit de prijs voor Mooiste Wond winnen, dat voelen we gewoon aankomen! Dat is een megatalent.

Over Simen (vandaag voor de tweede keer aanwezig) valt trouwens ook nog wel een interessant verhaal te vertellen.

Het leest als een sprookje. Dus doe dat ezelpak nu maar weer uit, kruip lekker op de bank of in bed, want hier komt het verhaal van:

Hans en zijn grietje.

Er was eens, in een stad die niet Ezel heette maar Oss, een zekere Hans. Hans had een (klein) grietje, en dat heette Jona.

Hans en Jona hadden samen drie zonen: Stijn, Dries en Hans Jr.

Op een mooie dag zei Stijn tegen zijn moeder: “mam, ik wil lang haar.” Dit was niet naar aanleiding van iets of iemand, hij wilde het gewoon. En aldus geschiedde. Toen Stijn tien was bleek er een club van jongens met lang haar te bestaan. Of, bestaan… aan het ontstaan. En Stijn werd een van de leden van het allereerste uur.

Ook Dries en Hans Jr. werden later lid. Hans Jr. bracht het tot hulpleider, en Dries zelfs tot leider. Inmiddels was Jona toegetreden tot het bestuur, waar ze zich tomeloos inzette voor de club. Tot het in 2015 tijd werd om het stokje door te geven.

Stijn en Hans Jr. waren toen al enkele jaren kortharig, maar verder heel normaal. Dries nam afscheid als leider en Jona als bestuurslid.

En daarmee zou dit verhaaltje uit geweest zijn… ware het niet dat Stijn in 2010 een zoontje gekregen had, Simen. Toen deze Simen een jaar of 8 was ontdekte hij dat zijn vader vroeger lang haar gehad had. Dat wilde Simen ook wel! En… aldus geschiedde.

Op zijn eerste clubdag in oktober 2019 trad Simen aan met een indrukwekkend gevolg: vader Stijn, pleegmoeder Floor, Oma Jona, Opa Hans, Ome Hans Jr. en Ome Dries. Er wandelde gewoon een reünie het terrein op!

En hoewel we uiteraard ieder nieuw lid van harte welkom heten, zijn we stiekem toch wel extra trots dat de zoon van een van de allereerste leden nu lid geworden is.

En Oma Jona… nou die heeft tot nu toe weer alle clubdagen bezocht, dus die gaat ook lekker.

En Simen leeft vast en zeker nog lang (-harig) en gelukkig!

Graag tot 14 december voor de afsluiting van dit clubjaar! (12plussers vanaf vrijdag de 13de… haha…)

Maarten